Zagreb, 25. lipnja 2019.

Čestitka povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

 

Danas slavimo dan na koji je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, čime je potvrđena volja hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države.

Na ovaj dan se s ponosom i zahvalnošću sjećamo hrvatskih branitelja i svih koji su stali u obranu Republike Hrvatske, čijom su hrabrošću, odlučnošću i ustrajnošću izgrađeni temelji naše Domovine.

Republika Hrvatska danas je članica ključnih međunarodnih organizacija i inicijativa, čime se potvrdilo mjesto i značenje naše države u međunarodnim odnosima, promicanju demokracije i ljudskih prava, suradnje i razumijevanja među narodima te u jačanju nacionalne sigurnosti.

Ove godine obilježavamo 10. obljetnicu članstva Hrvatske u NATO-u, kao glavnom jamcu sigurnosti i stabilnosti, a nakon šest godina punopravnog članstva u Europskoj uniji nastavljamo s pripremama za ulazak u Schengen i Eurozonu. Hrvatska će u prvoj polovini 2020. godine po prvi puta predsjedati Vijećem Europske unije, što predstavlja do sad najobuhvatniji vanjskopolitički projekt od stjecanja nezavisnosti i priliku za dodatnu promociju zemlje.

U ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova, svim hrvatskim građankama i građanima, Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i izvan nje srdačno čestitamo 25. lipnja – Dan državnosti!

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana