Strasbourg, 22. svibnja 2018.

Konferencija povodom obilježavanja 10. obljetnice stupanja na snagu Konvencije VE o suzbijanju trgovanja ljudima

U sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe u Strasbourgu je 22. svibnja 2018. godine održana konferencija povodom obilježavanja 10. obljetnice stupanja na snagu Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima. Skup je pozdravila i otvorila ravnateljica Glavne uprave za demokraciju Vijeća Europe Snežana Samardžić Marković naglasivši kako je glavni cilj konferencije rasprava o utjecaju Konvencije na politike država potpisnica, kao i analiza nedostataka u njezinoj provedbi. Konvenciju je do danas ratificiralo ukupno 47 država, odnosno sve članice Vijeća Europe osim Ruske Federacije, te Bjelorusija.

Kao dio hrvatskog izaslanstva, goste je pozdravio pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec, koji je naglasio je kako je Hrvatska bila među prvih deset članica koje su ratificirale Konvenciju te je ukratko upoznao okupljene s Nacionalnim referalnim sustavom za suzbijanje trgovanja ljudima. Posebno je naglašena važnost suradnje u ovom području, s obzirom na to da je trgovanje ljudima globalni problem, koji ne poznaje državne granice.

Uvodnim panelom, koji je bio posvećen razgovoru sa žrtvama trgovine ljudima predsjedao je Branko Sočanac, pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Tematski paneli bavili su se tematikom prevencije, učinkovitog kazneno-pravnog odgovora te jačanjem strateškog partnerstva u području trgovine ljudima. Završnim obraćanjem sudionicima, predsjednica GRETE Siobhán Mullally  naznačila je važnost brige za žrtve trgovanja ljudima, posebice onim najosjetljivijim skupinama, ženama i djeci, praćenje provedbe te prevladavanje uočenih nedostataka u provedbi same Konvencije. Izgradnja daljnje sinergije i partnerstva ostaje kao ideja vodilja u budućim aktivnostima.