Strasbourg, 18. prosinca 2019.

Državna tajnica Brnjac na Konferenciji predsjednika odbora Europskog parlamenta

Državna tajnica Brnjac je od 16.-18. prosinca 2019. godine boravila u Strasbourgu gdje je u svojstvu delegirane dužnosnice za predstavljanje Vijeća Europske unije u Europskom parlamentu sudjelovala na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Tijekom radnog posjeta Parlamentu, državna tajnica je sudjelovala na Konferenciji predsjednika odbora Europskog parlamenta (CCC - The Conference of Committee Chairs) koja je održana 17. prosinca 2019. godine. CCC je glavno koordinacijsko tijelo Parlamenta koje osigurava rad i nesmetanu suradnju između odbora, a ujedno kao političko tijelo održava zakonodavni dijalog s Europskom komisijom i Vijećem.

Državna tajnica Brnjac je predstavila program i prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a u svojem govoru se ujedno osvrnula i na brojne aktualne europske teme poput Brexita, Višegodišnjeg financijskog okvira (proračuna EU), migracija, Konferencije o budućnosti Europe. Potom je odgovarala na pitanja europskih zastupnika o planovima hrvatskog predsjedanja oko daljnjeg rada na mnogim relevantnim europskim dosjeima.